În satele şi oraşele populate de romi vor fi activa mediatori comunitari din aceeaşi localitate. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Parlament în prima lectură.
Potrivit iniţiativei, aceste persoane îi vor ajuta pe localnici să meargă la şcoală sau la grădiniţă, să beneficieze de servicii medicale şi de asistenţă socială, să-şi poată găsi un loc de muncă, să-şi facă acte de identitate şi să comunice cu autorităţile. Ei vor fi selectaţi prin concurs din rândurile romilor deoarece cunosc mai bine problemele comunităţii şi vor primi un salariu echivalent cu cel al unui asistent social, care ajunge până la 1.000 de lei.
„Este o practică de succes folosită în mai multe state europene şi recomandată de Comisia Europeană“, spune ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.
În prezent, în 25 de localităţi activează mediatori comunitari plătiţi de PNUD Moldova. La solicitarea autorităţilor, organizaţia cartografiază localităţilor dens populate de romi pentru a stabili numărul necesar de mediatori. Potrivit estimărilor, de servicii va fi nevoie de astfel în 47 de localităţi, iar salarizarea lor va costa 31.000 de lei pe an. În bugetul de stat pentru 2013 a fost planificată deja suma de 462.600 de lei, ceea ce va permite angajarea pentru început a 15 mediatori comunitari.
Potrivit unui raport PNUD, în Republica Moldova sunt oficial 12.000 de romi, însă numărul lor real este mai mare. 21% dintre ei nu ştiu să scrie şi să citească, 29% sunt şomeri, iar 23% nu au poliţă de asistenţă medicală.