Cancerele gastrice ar putea fi cauzate de o bacterie, potrivit unei analize realizate de medicul Hilde De Reuse de la Institutul Pasteur.
Cancerele de stomac sau cancerele gastrice sunt, în 90% din cazuri, adenocarcinoame. Acestea sunt tumori maligne care se dezvoltă la nivelul glandelor din mucoasa gastrică, informează lefigaro.fr.
Pe scară mondială, cancerul de stomac este foarte frecvent întâlnit şi rămâne a doua cauză de mortalitate provocată de cancer. În lume, în fiecare an aproximativ 990.000 de cazuri noi cauzează circa 800.000 de decese. În ţările industrializate, incidenţa cancerelor gastrice este în scădere. Totuşi, în Franţa sunt diagnosticate între 6.000 şi 8.000 cazuri noi în fiecare an şi 4.400 de decese au fost raportate în 2011. Atunci când cancerul gastric a fost diagnosticat, în general la persoane în vârstă de peste 65 de ani şi mai des la bărbaţi, rata de mortalitate în primii cinci ani după diagnosticare atinge o cifră importantă: 75%.
Infectarea stomactului de către bacteria Helicobacter pylori reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului gastric. Această bacterie, descoperită în urmă cu abia 30 de ani, colonizează stomacul a aproape jumătate din populaţia mondială şi a circa 30% dintre francezi. Incidenţa infecţiei cu Helicobacter pylori este în scădere în ţările industrializate. Încă din 1994, Helicobacter pylori a fost inclusă de Agenţia internaţională de cercetări împotriva cancerului în grupa carcinogenilor de clasa I, care sunt direct asociaţi cu dezvoltarea cancerului gastric la oameni. Se estimează că infecţia cu Helicobacter pylori este responsabilă cu declanşarea a 60%-90% din totalul cazurilor de cancere gastrice.
Infecţia cu Helicobacter pylori se dobândeşte în copilărie şi rezistă în organism zeci de ani sau chiar toată viaţa. Deşi această infecţie provoacă întotdeauna o gastrită cro