Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a eliberat Certificatul de înregistrare a mărcii pentru Pita de Pecica. Aceasta este cea mai bună pâine românească pe vatră, care se face cu făină din zonă şi fără conservanţi.
Solicitarea de înregistrare a mărcii a fost făcută de către Primăria Pecica încă din 5 octombrie 2011.
„Ca să putem proteja marca. Să nu ne trezim că pita de Pecica este produsă de oricine, oriunde. Pita noastră are o reţetă specială, iar în tot fluxul tehnologic există o mulţime de secrete. Pita de Pecica este un semn distinct al localităţii noastre, iar obţinerea certificatului OSIM conferă dreptul de a folosi această marcă doar locuitorilor oraşului, celor patru brutării din Pecica. Avem exclusivitate şi vom cere despăgubiri în cazul în care vom constata că altcineva va folosi marca Pită de Pecica” spune Marinela Petran, şef Serviciu Registru Agricol în cadrul Primăriei Pecica.
Calităţile sale o recomandă pentru statutul de aliment protejat de Bruxelles. Faima pitei rumenite în cuptoare de cărămidă s-a dus peste hotare. Ungurii şi nemţii manîncă mereu din această pâine. Pita rotundă şi pita împăturită de Pecica sunt rumenite direct pe vatră, în cuptoare de cărămidă.
„Oamenii din Pecica s-au pomenit din moşi-stramoşi cu pâinea împăturită sau cu pâinea rotundă pe masă, frământată după o reţetă numai de ei ştiută”, mai spune spune Marinela Petran.
Unul dintre cei care are dreptul să producă acestă pită spune:
„Am cumparat brutăria în 1997 de la Ioja Alexandru. El a pus în funcţiune primul cuptor din cărămidă prin anul 1925, între cele două războaie mondiale. Cocea aceeaşi pâine ca şi noi. Odata ce am cumparat afacerea, am primit de la Ioja şi reţeta, veche de pe vremea dacilor”.
Secretul pitei, pe lângă cantităţile de apă, drojdie, sare şi făină bine dramuite, este şi cel al cuptoarelor din cărămidă făcut