Prorectorul UBB, Ioan Bolovan, a spus studenţilor care au ocupat o sală din sediul central al Universităţii că ştia de protestul lor încă din 20 martie, având informaţii de la „instituţiile abilitate ale statului“. El a sugerat astfel că tinerii ar fi fost urmăriţi prin crâşme de aceste instituţii. Reporterul „Adevărul“ a asistat la un incident care face ca informaţia să nu pară foarte deplasată.
Protesul început ieri, când un grup de circa 30 de studenţi, absolvenţi şi doctoranzi au ocupat un amfiteatru din clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) a continuat şi astăzi. În cursul dimineţii, prorectorul Ioan Bolovan a venit să discute din nou cu studenţii. „Avem adresa primită miercuri, 20 martie, la ora 16.23, de la Prefectura Judeţului Cluj, în care ni se atrăgea atenţia că pe 21 şi pe 26 martie urmează să fie ocupată sala Iorga, pe baza informaţiilor pe care instituţiile abilitate ale statatului le-au avut cu 10 zile înainte. Pentru că în crâşme de pe Piezişă (o stradă din complexul studenţesc Hasdeu-nr) sau din alte părţi, unii studenţi se lădau că au primit bani pentru ce au făcut în 20 februarie (protestul de la ceremonia de oferire a titlului de Doctor Honoris Causa lui Gunter Verheugen nr) şi pentru ce urmează să facă“, a declarat Bolovan. El a sugerat astfel că studenţii ar fi fost urmăriţi în crâşmele din oraş de către instituţiile statului.
Agentul „ziarist“
Probabilitatea că studenţii de la UBB ar fi fost urmăriţi de serviciile secrete sau de poliţie pare exagerată. Un incident petrecut astăzi pe holul sediului central al UBB, unde studenţii protestatari stabilieau planul de acţiune face plauzibilă o asemenea variantă. Astfel, în timp ce reporterul „Adevărul“ vorbea cu doi dintre delegaţii studenţilor, un domn de circa 40 de ani, îmbrăcat în civil, lua notiţe în apropierea interlocutorilor. Când unul dintre st