Bulgaria a solicitat expertiza Comisiei Europene (CE) în vederea reformării sectorului său energetic, în contextul în care ţara este ameninţată de sancţiuni de la Bruxelles pentru întârzieri în liberalizarea pieţei energiei, a anunţat Guvernul joi, relatează AFP.
Premierul interimar Marin Raikov i-a cerut preşedintelui Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, "o examinare aprofundată a problemelor energetice (bulgare) de către organe specializate de la Comisia Europeană (CE), şi anume direcţiile generale pentru Energie şi Concurenţă", anunţă Guvernul într-un comunicat.
Sofia cere "o analiză internaţională a formării preţurilor şi a întregului sector al energiei, în vederea identificării problemelor care au condus la colapsul său inacceptabil ce îi afectează pe bulgari", a precizat Marin Raikov, citat de ziarul Trud.
Facturile la energie electrică primite în ianuarie, cu sume mai mari de dublul facturat în decembrie, au provocat proteste zilnice timp de o lună "împotriva monopolurilor în domeniul energiei" şi au condus la demisia, pe 20 februarie, a Guvernului conservator condus de Boiko Borisov. Un Guvern interimar expediază afacerile curente până la alegerile legislative anticipate programate pe 12 mai.
CE a anunţat la 24 ianuarie că va depune un "recurs împotriva Bulgariei, Estoniei şi Marii Britanii la Curtea de Justiţie a UE pentru transpunerea incompletă a reglementărilor UE pe piaţa energiei". Cele trei state ar fi trebuit să transpună directivele privind energia electrică şi gazele până cel mai târziu la 3 martie 2011, preciza Comisia într-un comunicat.
În cazul Bulgariei, CE propunea "o penalizare zilnică în valoare de 8.448 de euro pentru fiecare dintre cele două directive transpuse parţial".