Acum două zile am aflat că organizaţia spaniolă Hispalinux a depus o plângere împotriva Microsoft, cum că aceştia nu ar fi permis instalarea altor sisteme de operare pe dispozitivele care veneau cu Windows 8. Situaţia nu stă totuşi aşa, se pare.
Hispalinux, o organizaţie cu 8.000 de membri, reprezintă utilizatorii şi dezvoltatorii de Linux din Spania. Ei au spus că Microsoft a împiedicat utilizatorii care aveau Windows 8 să treacă la Linux sau alte sisteme.
În plângerea de 14 pagini, fondatorul Hispalinux, Jose Maria Lancho, spunea că Windows 8 conţine mecanismul UEFI Secure Boot, iar sistemul de operare este ca "o închisoare tehnologică de facto pentru bootarea sistemelor". Ei au mai spus că platforma celor de la Microsoft ar fi mai închisă ca niciodată.
Cu toate acestea, acuzaţiile par nefondate, iar Microsoft nu riscă o amendă din partea Comisiei Europene pentru practici monopoliste. Aceste acuzaţii au apărut încă de la finalul lui 2011, odată cu informaţiile privind lansarea lui Windows 8.
Cei de la ZDnet au vorbit de atunci cu reprezentanţii din industrie. Cei de la Dell au spus că au pus o opţiune de oprit şi pornit UEFI Secure Boot din BIOS. De asemenea, HP a declarat atunci că nu are de gând să oprească utilizatorii din a folosi alte sisteme de operare.
Atunci, ZDnet vorbea de propagandă, mai mult decât tehnologie, în petiţia înaintată de Linux Foundation împotriva Microsoft. Astfel, după cum poate fi văzut în acest link, toată campania a fost una îndreptată împotriva Microsoft, mai mult pentru a decredibiliza compania, decât să aducă informaţii corecte.
Ciprian Rusen, specialist pe sistemele de operare Windows 7 şi Windows 8 şi blogger pe adevarul.ro, a confirmat că orice PC, laptop, hibrid va oferi opţiunea de dezactivare a acestui feature, care nici măcar nu este dezvoltat de Microsoft. "Windows 8 oferă suport pentru Sec