Decanul celei mai "eco" facultăţi orădene, prof.dr.ing. Ioan Chereji, se jură că şcoala pe care o conduce nu scoate absolvenţi de duzină, ci specialişti cu adevărat pregătiţi în domeniile lor.
După terminarea studiilor, cei mai mulţi ajung în sectorul privat, promovând o agricultură durabilă, înfiinţându-şi propriile ferme ori lucrând în unităţi de alimentaţie publică şi agroturism. Cel mai important, însă, în opinia decanului, e faptul că toţi înţeleg că pot exploata mediul înconjurător cu simţul măsurii şi al răspunderii.
Între agricultor şi "termopangii"
- Câţi absolvenţi produce anual Facultatea de Protecţia Mediului? Sunt ei cu adevărat pregătiţi?
- Noi pregătim două categorii de studenţi: pe cei care fac agricultură şi pe cei care exploatează şi apără totodată mediul. Toţi au interesul ca mediul să fie protejat, pentru că din asta trăiesc. Agricultorul ştie că trebuie să îngrijească pământul, ca să-l poată folosi acum, dar şi peste 5 ani. Zootehnistul, la fel, ştie că animalul trebuie şi îngrijit, şi iubit. Anual avem cam 600 de absolvenţi, pregătiţi în specializările în care îi şcolarizăm. Iar asta se vede prin faptul că ajung să lucreze în domeniul lor. În toate microfermele din Bihor găsim absolvenţi de-ai noştri. Super-ferma de la Batăr, una dintre cele mai moderne din Europa, e coordonată de un absolvent de-al nostru. Ferma de vaci de lapte de la Sântandrei e coordonată de un student de la noi. Insistăm foarte mult pe practica cu adevărat practică a studenţilor, nu pe practica pe hârtie. Să vadă cum se spală un vas şi cum se amenajează o cameră de hotel, să vadă cum intră sămânţa în pământ şi cum se creşte animalul în adăpost.
- Cu ce realizări se laudă studenţii şi profesorii în domeniul ecologic?
- Cu acţiuni precum cea de sâmbătă, când 50 de studenţi au mers la Pietroasa să facă plantări. Totodată, studenţii fac practi