Plasarea de articole pozitive despre România în presa britanică este o provocare, în condiţiile în care climatul actual nu este propice unor poveşti bucolice despre biserici moldoveneşti şi căruţe trase de cai, susţine Tessa Dunlop, istoric, scriitoare şi realizator de programe TV, în paginile publicaţiei Huffington Post UK. Sursa: www.tessadunlop.comSursa: www.mae.ro
1 /.
Presa tabloidă britanică urlă neîncetat că trebuie luate măsuri pentru a reduce numărul de imigranţi, iar guvernul de la Londra acceptă cu bucurie, în condiţiile în care un partid precum UKIP influenţează discursul politic, este de părere autoarea.
Deşi ce înseamnă „prea mulţi imigranţi” este ceva subiectiv, statisticile sunt impresionante: între 1997 şi 2012, imigraţia netă în Marea Britanie a ajuns la cifra de circa patru milioane de persoane.
Ţara a asistat la un veritabil aflux de europeni predominant calificaţi şi multilingvi pe piaţa muncii. Numărul acestor imigraţi i-a luat pe toţi prin surprindere. Marea Britanie a subestimat nivelul de frustrare şi de sărăcie din fostele ţări ale blocului estic, astfel încât milioane de polonezi, cehi, slovaci, etc. au făcut coadă în faţa centrelor de ocupare a forţei de muncă, au pus bazele unor societăţi de construcţii şi au ocupat multe dintre locurile de muncă necalificate, evitate de britanici, într-o economie (atunci) în plină expansiune.
Între timp, feţele politicoase şi zâmbitoare ale acestor imigranţi şi extraordinara etică a muncii de care au dat dovadă i-au lăsat pe britanici cu câteva întrebări incomode despre propria lor forţă de muncă, susţine Dunlop, potrivit Agerpres.
Românii şi bulgarii le vor urma probabil exemplul. Sau nu? Adevărul este nimeni nu ştie cu adevărat cât de mulţi români şi bulgari vor ajunge în Marea Britanie după ce restricţiile aplicate acestora pe piaţa muncii vor fi ridicate în 2014.