Ploile abundente din ultimele zile au umplut pământurile Bihorului de apă. Suprasaturat, solul pare că nu mai are unde să adune apa, care rămâne băltind la suprafaţă.
Potrivit datelor Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, în Bihor a plouat şi în cantităţi de peste 60 de litri pe metru pătrat, situaţie regăsită la Leşu, în amonte de Valea Iadului. De asemenea, în alte zone ale judeţului au căzut precipitaţii de aproape 40 de litri pe metru pătrat, cotele de atenţie fiind depăşite pe mai multe cursuri de apă: Crişul Negru, Crişul Pietros, Barcău, Valea Topa, Valea Holod, Bistra, Valea Briheni, Valea Nouă, Valea Roşia, Valea Fâneţelor, Valea Chijic, Valea Tăşad şi Valea Galbenă. "În localitatea Ciuleşti, pe Valea Fânaţelor, pe o lungime de 100 de metri s-a intervenit pentru supraînălţarea digului cu 60 de centimetri", a precizat, luni, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu.
În total, 14 localităţi bihorene au fost afectate de ploi, fiind inundate zeci de anexe gospodăreşti, dar şi un pod, un drum judeţean din Drăgeşti şi unul comunal din Dobreşti. De asemenea, sunt acoperite de ape peste 610 de hectare de teren arabil, respectiv 50 de hectare de fâneaţă.
Iar cum apele adunate în curţi şi grădini au trebuit evacuate, pompierii bihoreni au intervenit la patru gospodării din Salonta şi Cihei, respectiv în curtea Şcolii Generale din Leş, precum şi din subsolurile a două locuinţe din Sânmartin şi Cihei.
Vestea bună dată de hidrologi este că debitele râurilor sunt în scădere, în atenţie rămânând doar Crişul Negru.
Şi în Oradea debitul Crişului Repede a crescut din cauza ploilor, inundând promenada dintre Podul Ferdinand şi Centrul de Calcul. "Promenada aşa a fost construită astfel încât, la ape mari, să fie inundată. Apa nu pune în pericol taluzul, iar promenada a fost prevăzută cu anumite scurgeri din loc în lo