Medicii continuă să spună, de ani întregi, că sucurile au efecte nocive asupra sănătăţii noastre, în ciuda faptului că ne fac viaţa mai dulce, mai efervescentă şi mai colorată.
Fie iarnă, fie vară, băuturile carbogazoase de diverse culori şi arome sunt nelipsite din casele şi de pe mesele românilor. Sub ambalajul şi culoarea atrăgătoare se ascund însă ingrediente care ne îmbolnăvesc, avertizează specialiştii, de aceea ar trebui să renunţăm la sucuri sau să le consumăm cât mai puţin.
„Pe lângă coloranţii foarte periculoşi, cum este tartrazina, E102 - care «îngălbeneşte» alimentele, dându-ne impresia că sunt aşa de la portocale, sucurile carbogazoase conţin aditivi cu o concentraţie glicemică foarte mare. Cu alte cuvinte, multe, multe zaharuri. De exemplu, un litru de băutură de tip cola sau cu aromă de portocală este echivalent cu 100-110 grame de zahăr alb, cantitate foarte mare pentru organismul nostru. Mai ales că, într-o zi normală, bem o cafea cu zahăr şi consumăm dulciuri şi produse de patiserie, care, pe lângă zahărul alb, conţin şi aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată. Mai periculoase sunt sucurile pe eticheta cărora scrie că nu conţin zahăr, adică băuturile light. Acestea au îndulcitori chimici, cancerigeni”, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare pentru doctormenci.ro.
Motive pentru a înlocui băuturile carbogazoase cu sucurile naturale
Băuturile carbogazoase favorizează apariţia cariilor şi eroziunea smalţului dentar, iar acidul fosforic conţinut de acestea reduce capacitatea oaselor de a absorbi calciu din alimente, în condiţiile în care calciul este esenţial pentru fortifiere şi sănătatea sistemului osos.
Majoritatea băuturilor carbogazoase conţin cofeină, la fel ca şi cafeaua sau unele tipuri de ceai, astfel încât cei care consumă regulat sucuri sunt f