Zeci de corduri ale românilor ale căror rude şi-au dat acordul pentru recoltarea organelor au rămas nefolosite pentru că nu s-au găsit primitori. În tot acest timp alte zeci de români aşteaptă o inimă care să le prelungească viaţa
În România nu s-au mai făcut transplanturi de cord de mai bine de doi ani. Asta în condiţiile în care, numai la Târgu Mureş, sunt în evidenţă circa 100 de bolnavi, dintre care 30 pot muri în orice moment în lipsa operaţiei.
La întrebarea „De ce nu se mai fac astfel de intervenţii în România, în condiţiile în care numărul donatorilor, cel puţin în zona de vest a ţării, creşte constant”, şeful Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) ne recomandă să întrebăm la centrele care ar trebui să facă intervenţiile. „Din ce ştiu eu, la Târgu Mureş nu mai au anestezişti. Singura variantă ar fi să trimitem inimile în afara ţării, la Viena, însă e destul de complicat. Până acum am trimis doar trei-patru în Austria”, susţine Dan Luscalov, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.
Coordonatorii celor mai performante centre de donare de organe din ţară, de la Spitalul Judeţean Timişoara şi Spitalul Judeţean Oradea, spun că ori de câte ori au un potenţial donator anunţă Agenţia de Transplant.
„Procedura e următoarea: după ce obţinem acordul rudelor pentru recoltarea organelor anunţăm ANT care caută primitori. Agenţia ne transmite pentru ce organe s-au găsit receptori compatibili şi ce echipe vin după organe. Dacă nu găsesc, nu mai recoltăm organele”, detaliază Dan Ilincariu, coordonatorul de transplant de la Timişoara.
„Din câte ştiu, listele de aşteptare sunt împrăştiate la Spitalul din Târgu-Mureş şi la Spitalul Floreasca”, adaugă Carmen Pantiş, coordonator de transplant la Bihor, judeţul cu cele mai multe prelevări de organe din ţară. Ministerul Sănătaţii a adus la infarct institutele de cardiologie
Chirurgul cardio-vascular