La 7 ani de la izbucnirea scandalului diplomelor false împărţite unor cetăţeni străini de rectorul întemeietor al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar, şi de fiii acestuia, Traian Teodor şi Adrian, trimiterea în judecată a urmaşilor defunctului ctitor promitea să ducă povestea spre un mult-aşteptat deznodământ care să desluşească toate iţele comerţului cu actele de studii.
Procesul în care fraţii Maghiar sunt judecaţi pentru fals intelectual a început deja la Judecătoria Oradea, numai că ar putea fi urmat de un altul. BIHOREANUL a aflat că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism îi cercetează pentru un detaliu până acum trecut cu vederea: baronii "fabricii de diplome" nu au emis aceste acte pe ochi frumoşi, ci pe sume uriaşe de bani, "spălate" apoi prin investirea lor în afaceri legale.
13 ani de "haiducie"
În decembrie 2012, dosarul transformării Universităţii într-o simplă fabrică de diplome de către Teodor Maghiar şi de fiii acestuia, Teodor (Doru) Traian şi Adrian Maghiar, ajungea la Judecătoria Oradea. Geneza dosarului datează încă din 2006, când - la sesizarea fostului decan de la Medicină Mircea Ifrim, enervat că fusese debarcat din funcţie pentru ca aceasta să-i fie dată lui Adrian Maghiar - DNA începea o anchetă cu privire la umflarea cifrei de şcolarizare, astfel încât instituţia a primit cu peste 700 miliarde de lei vechi mai mult decât i se cuvenea, dar şi pentru eliberarea unor diplome către zeci de străini care n-au fost înscrişi niciodată la facultăţile din Oradea. După aproape patru ani, DNA l-a trimis în judecată doar pe bătrânul rector Maghiar, pentru înşelăciune, acesta fiind condamnat la 8 ani de închisoare de către Tribunalul Bucureşti, iar apoi la 5 ani de către Curtea de Apel Bucureşti, încetând însă din viaţă în septembrie 2012, înainte ca Înalta Curte să stabilească