Studii realizate recent arată că un consum regulat de ouă nu influenţează deloc nivelul de colesterol general din sânge, dar creşte nivelul de colesterol bun, care are ca efect protejarea inimii.
Comunitatea medicală arată că nu trebuie confundat colesterolul din dietă cu cel din sânge, care este asociat cu un risc crescut de infarct şi accident cerebral. Profesorul psihiatru la Columbia University, Drew Ramsey, a afirmat pentru Huffington Post că „Nu există date care să sugereze că pe primul loc în topul îngrijorărilor legate de alegerile alimentare trebuie să se afle colesterolul. Toată lumea este de acord cu următorul lucru: diabetul şi obezitatea sunt provocate de consumul exagerat de alimente procesate”. Consumarea gălbenuşului de ou sau ouă întregi aduce mai multe beneficii pentru corpul uman, nu doar pentru inimă ci şi pentru ochi, creier, sâni, păr, unghii, piele sau dezvoltarea muşchilor, potrivit descopera.ro. Pentru inimă, consumul regulat de ouă (unul pe zi) contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor de sânge şi de producere infarctului şi accidentului cerebral. Gălbenuşul conţine luteină şi zeaxantină, două carotenoide asociate cu o reducere a riscului de apariţie a cataractei şi a degenerescenţei maculare, fiind astfel benefic şi pentru ochi. În ceea ce priveşte creierul, gălbenuşul, deşi bogat în colesterol, aduce mari beneficii asupra sănătăţii generale, printre acestea numărându-se şi faptul că el conţine un nivel ridicat de colină (vitamina B7), care contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, la reducerea inflamaţiilor din organism, la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin (consumat de femeile însărcinate) şi la producerea serotoninei şi dopaminei, cunoscute drept hormoni ai fericirii. Un alt beneficiu al oului este faptul că prin cele şase grame de proteine, alături de aminoacizii conţinuţi, ouăle