* Situaţia priveşte inclusiv "Bank of Cyprus" România
O investigaţie privind activitatea băncilor cipriote în ultimii ani arată că lipsesc date electronice importante privind scandalul actual din domeniu, anunţă postul de televiziune CyBC, care informează că raportul a fost pus la dispoziţia băncii centrale de la Nicosia în data de 26 martie.
Conform unor surse citate de CyBC, compania americană "Alvarez & Marshall", care a realizat inves-tigaţia, nu a găsit nicio informaţie privind anumite tranzacţii bancare.
Postul de televiziune susţine că raportul, format din trei volume, tratea-ză patru aspecte: cumpărarea de obligaţiuni de stat greceşti de către "Bank of Cyprus"; expansiunea băncii cipriote în Rusia prin preluarea "Uniastrum"; extinderea "Bank of Cyprus" în Româ-nia şi transformarea "Marfin Egnatia Bank" Grecia din subsidiară în sucursală "Cyprus Popular Bank" ("Laiki Bank", instituţia cipriotă care va fi desfiinţată în baza acordului de salvare încheiat recent de Cipru cu creditorii internaţionali).
Informaţiile au fost deja furnizate procurorului general Petros Clerides, care a asigurat că cei vinovaţi nu vor putea să evite responsabilitatea pentru încălcările ce au condus la problemele din sectorul bancar al ţării, respectiv la colapsul "Laiki".
Amintim că acordul de salvare a Ciprului presupune desfiinţarea "Laiki Bank", a doua mare bancă din ţară, şi transferul activelor sănătoase ale acesteia, respectiv a depozitelor garantate, mai mici de 100.000 euro, la "Bank of Cyprus", cea mai mare bancă cipriotă. Conform acordului, deponenţii care au conturi mai mari de 100.000 de euro la "Laiki" şi "Bank of Cyprus" au fost obligaţi să contribuie la finanţarea programului de salvare, putând pierde până la 60% din sumele din conturi.
ALINA VASIESCU
Săptămâna aceasta, autorităţile cipriote au format o comisie juridică c