Margaret Yardley Potter, "Carte de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate", prezentată de Elizabeth Gilbert, traducere şi note de Anca Bărbulescu, editura Humanitas (tel. 021/311.23.30), 274 p., 39 lei.
De câte ori folosim telecomanda, nu se poate să nu dăm, la orice oră, peste cineva care prepară mâncăruri. Concursuri culinare, profesionişti şi amatori care dau reţete în timp ce gătesc fel de feluri, iar la sfârşit gustă şi spun cu o mutră extaziată "mmm, de-li-cios" de-ţi lasă gura apă, reportaje de călătorie din care nu lipsesc incursiuni în bucătăria tradiţională a diferitelor popoare - toate dau impresia că în zilele noastre gastronomia e la fel de populară ca fotbalul. O explicaţie ar fi că, tot mai ocupaţi şi preocupaţi de câştigarea anevoioasă a existenţei, oamenii recurg la soluţii comode şi rapide de hrănire, iar arta culinară a devenit un fel de hobby pentru puţinul timp liber. În aceste condiţii, emisiunile, cărţile de bucate, rubricile cu sfaturi şi reţete, site-urile de profil de pe Internet au o funcţie compensatoare, ne oferă festinuri imaginare, iluzia că am putea fi şi noi realizatorii lor. Azi, nu doar aniversările şi cinele cu prieteni, ci şi parastasele se petrec la restaurant, iar nostalgia mâncărurilor ca la mama sau la bunica acasă nu poate fi alinată cu produse de supermarket, fiindcă o masă reuşită implică ştiinţă, artă, suflet şi convivialitate în proporţii armonioase. În căutarea lor răsfoim vechi cărţi de bucate, care conservă în suc propriu şi ingrediente ce ţin de istorie, mentalitate, psihologie, mod de viaţă, relaţii sociale. Asta am găsit din plin în volumul pe care vi-l recomand acum, nu atât ca pe un reţetar, cât ca pe un (auto) portret de femeie americană de acum 7-8 decenii. Margaret Yardley Potter, numită în familie Gima, e străbunica scriitoarei Elizabeth Gilbert, autoarea bestseller-urilor mondiale "M