Am auzit de multe ori că atunci când luăm un medicament cel mai bine este să-l înghiţim cu apă, nu cu alte băuturi. Asta pentru că cele mai multe lichide anulează efectul acestora, spun specialiştii.
Cercetătorii recomandă să nu consumăm sucuri de grapefruit, portocale şi mere atunci când urmăm un tratament, pentru că acestea pot să blocheze anumite efecte ale medicamentelor, distrugând orice efect benefic pentru pacienţi. Cea mai periculoasă pare a fi combinaţia cu sucul de grapefruit, care este toxică. Astfel, sucul de grapefruit interacţionează cu medicamentele prin creşterea concentraţiei din sânge a acestora până la niveluri periculoase, fapt pentru care unele medicamente chiar poartă o inscripţie care atenţionează consumatorii să nu le ia cu suc de grapefruit sau să mănânce grapefruit în timpul tratamentului. De asemenea, mai trebuie evitate şi băuturile alcoolice, precum şi cafeaua şi sucurile, care împiedică şi ele medicamentele să-şi facă efectul.
„Totul depinde de tipul de antibiotice pe care pacientul îl ia. Efectele negative asupra organismului uman pot fi mai mari dacă pacientul ia anumite antibiotice pentru tratarea tuberculozei şi apoi bea alcool - precum înroşirea pielii sau apariţia unei stări «alterate» a întregului corp. Cafeaua prezintă «antagonism de efect», adică are efect de stimulare a secreţiei gastrice, reducând eficacitatea medicamentelor de tip antiulceroase. Mai mult, cofeina creşte efectele secundare digestive şi cardiace ale teofilinei, un bronhodilatator folosit în tratarea astmului. Această băutură mai poate, în acelaşi timp, diminua acţiunea unor calmante, precum benzodiazepinele, şi duce la creşterea acţiunii diureticelor”, explică Ion Fulga, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti pentru gandul.info.
Calciul din lapte neutralizează efectul medicamentelor
Un a