Pe vremea lui Ceauşescu, obstetrica fusese transformată transformată în hăituială, iar miliţienii şi securiştii erau vânători de sarcini. Zeci de femei au murit sub privirile neputincioase ale doctorului Iuşchievici din cauză că-şi provocaseră avorturi prin metode empirice înfiorătoare. Altora însă, riscându-şi libertatea, le-a redat dreptul de a fi stăpâne pe trupul şi pe viaţa lor.
În disputele dintre nostalgicii “Epocii de aur” şi lucizii conştienţi că răul din trecut a fost cu mult mai mare decât cel din prezent, argumentele invocate de cei din urmă sunt întotdeauna legate de flămânzirea pe cartelă, de întunericul şi frigul din case, de cozi şi de Securitatea care ne urmărea pretutindeni. Niciodată, nicio vorbă, despre prigoana femeilor, “tovarăşe de prăsilă”, obligate să dea ţării cât mai mulţi “ceauşei”, despre metodele abominabile de constrângere şi de control al vieţii intime, în anii în care, sute de mii de femei au avut de ales ales între moarte, puşcărie şi consecinţele unor sarcini nedorite. Familiile îndoliate, femeile care au supravieţuit schilodite psihic şi fizic nu au cum să uite!
Şi cine altul ar fi putea un interlocutor mai potrivit pentru aceste triste aduceri aminte, decât doctorul Dumitru Iuşchievici, medicul care, cu chiureta în mână, riscându-şi libertatea, le-a redat multor femei dreptul de a fi stăpâne pe trupul şi pe viaţa lor.
Acuzat pentru această gravă îndrăzneală, dr Iuşchievici a fost arestat şi apoi eliberat din beciurile Miliţiei, de către revoluţionari, în 22 decembrie 1989.
A fost dus pe braţe în faţa fostei “Judeţene de partid” şi ovaţionat pentru că simboliza dubla eliberare a femeilor din judeţul Galaţi.
Astăzi, când din zbuciumul acelor vremuri a rămas doar amintirea, doctorul Iuşchievici a ajuns la respectabila vârstă de 71 de ani.
- Domnule doctor, când a început “vânătoarea de sarcini” , o