„Adevărul“ a accesat, la un tribunal militar din Quantico, SUA, dosarul judecării puşcaşului marin Christopher VanGoethem, autorul accidentului în care a murit basistul trupei Compact, Teo Peter.
Acum şapte ani, Christopher VanGoethem, puşcaşul marin american care a intrat cu maşina în taximetrul în care se afla Teo Peter ucigându-l pe muzician pe loc, era achitat de acuzaţia de omor prin neglijenţă de către un tribunal militar din Quantico, Virginia. Verdictul a declanşat proteste în România, atât în stradă, cât şi la nivel diplomatic. După ce îl scoseseră pe sergentul american din ţară la scurt timp după accident, americanii reuşiseră până la urmă să-l declare şi complet nevinovat de moartea românului. Cum a fost posibil aşa ceva?
În urma unei solicitări de documente publice adresată Corpului Puşcaşilor Marini, „Adevărul“ a intrat în posesia dosarului de caz în care se explică în amănunt cum au reuşit avocaţii lui VanGoethem să-l scape de închisoare. Dosarul conţine mai bine de 900 de pagini de stenograme, depoziţii şi procese-verbale, iar în acestea se găseşte nu numai justificarea verdictului favorabil americanului, ci şi o mulţime de informaţii surprinzătoare care nu au văzut până acum lumina zilei.
Vinovatul: semnalizarea proastă a intersecţiei
De-a lungul celor zece zile de proces, au fost audiaţi o mulţime de martori şi s-a dat citire la zeci de documente oficiale. De departe însă, cele mai importante depoziţii au fost cele date de doi specialişti americani trimişi separat la Bucureşti pentru a investiga circumstanţele accidentului şi pentru a determina gradul de culpabilitate al lui VanGoethem.
La doar câteva zile după producerea accidentului, un agent special al Serviciului de Investigaţii Criminale al Marinei americane (NCIS) a sosit la Bucureşti însoţit de doi adjuncţi. Cu ajutorul personalului ambasadei americane, agenţii au