Milioane de stâlpi din București suportă zeci de cabluri ilegale care strică imaginea orașului și chiar pun în pericol viața trecătorilor. Ziua sunt date jos, iar noaptea, operatorii de cablu le pun din nou
1 /.
Se discută de aproape cinci ani despre o adevărată „groapă de gunoi” care acoperă cerul în multe zone ale Capitalei. De ani întregi, autorităţile se luptă cu morile de vânt. Concret, săptămânal, sunt date jos zeci de cabluri de pe stâlpi sau de pe blocuri care au fost montate fără autorizaţie, iar peste noapte reapar. De exemplu, pe stâlpii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) sunt zeci de cabluri din care foarte puţine sunt legale.
Mai marii Regiei spun că ei verifică periodic şi le dau jos, însă reapar. Le fel se întâmplă şi în cazul stâlpilor care susţin firele prin care se transportă energia electrică. Şi pe acestea, zeci de operatori de internet de cartier îşi pun cablurile ilegal. Cert este că acestea pun în pericol viaţa trecătorilor şi strică imaginea oraşului, potrivit arhitecţilor. De exemplu, acum câţiva ani, pe strada Orzari din Capitală, un stâlp plin de cabluri a căzut şi a lovit o maşină. Acest caz nu este unul singular.
432 de kilometri de cabluri, date jos
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, până în prezent au fost tăiate nu mai puţin de 432 kilometri de cabluri ilegale, din care 157 km au fost dezafectate în cursul anului 2012, iar 25 km în cursul anului 2013.
„Aproximativ 330.000 de locuitori ai municipiului Bucureşti beneficiază de serviciu de comunicaţii electronice prin intermediul reţelei Netcity, din care în anul 2012 s-au racordat un număr de 150.000 locuitori”, au explicat reprezentanţii Primăriei Capitalei. Şi, în timp ce jucătorii de pe piaţa de comunicaţii se tem că prin construirea reţelei de Netcity se-ar putea crea monopol pe piaţă, Consiliul Concurenţei şi Primăria Capitalei sp