Statul a pus la dispoziţia Oltchim 16 milioane de lei, salariile restante ale angajaţilor. Soarta salariaţilor este încă incertă. Sursa: Marian Ilie
Plata salariilor restante era una dintre solicitările muncitorilor care au manifestat în faţa guvernului zilele trecute. Fondurile au fost accesate de la buget în baza legii 200 /2006.
Potrivit lui Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, unul din administratorii judiciari, banii provin din fondul de garantare al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea. Chiar dacă îşi primesc salariile restante, cei de la Oltchim sunt nemulţumiţi, pentru că nu există încă un plan de reorganizare pentru combinat. Care va fi soarta angajaţilor şi de unde îşi vor primi pe viitor salariile, se întreabă aceştia.
"În prezent există un doar un plan de restructurare, care sper să ne permită să accesăm de la bănci un credit în valoare de 50 de milioane de euro, cu care Oltchim poate ajunge la o capacitate de lucru de 65%. S-ar asigura astfel fondurile pentru salarii", a declarat pentru EVZ Gheorghe Piperea. Potrivit acestuia, combinatul poate ajunge la o capacitate de 65% în circa o lună de zile. Însă, creditele sunt sub semnul întrebării, iar Piperea ne-a declarat că nu poate da un termen pentru obţinerea banilor. El nu exclude varianta ca împrumuturile să nu poată fi accesate, iar combinatul să intre în conservare.
Greu de privatizat
Combinatul are însă datorii de circa 800 de milioane de euro, cele mai mari fiind la AVAS şi Electrica, două companii de stat. Cumulat cu dobânzile de întârziere, valoarea acestor două creanţe ajunge la 600 de milioane de euro. Chiar dacă Oltchim ar asigura costurile de producţie din fonduri proprii, nu este suficient, pentru că este nevoie şi de plata datoriilor.
În caz contrar, creditorii pot începe oricând executarea silită a Oltchim. De aceea, un investitor str