Puşcaşul marin care l-a omorât pe Teo Peter a scăpat de închisoare pentru că avocaţii apărării au reuşit să convingă juraţii că accidentul s-a datorat în principal semnalizării neadecvate a intersecţiei Bulevardul Dacia cu strada Polonă. Iar principala dovadă pe care s-au bazat a fost mărturia unui expert american în reconstituirea de accidente care făcuse o investigaţie la faţa locului.
Americanii nu au avut, se pare, prea multă încredere în abilităţile anchetatorilor români, pentru că, la scurt timp după accident, superiorii lui VanGoethem din Marina Statelor Unite au solicitat ajutorul unui poliţist rutier din Virginia cu 18 de ani de experienţă în reconstituirea de accidente de trafic.
[Cenzorii Corpului Puşcaşilor Marini care au trimis ADEVĂRULUI dosarul de caz al lui VanGoethem au şters toate numele martorilor din documente, însă publicaţia americană Stars and Stripes, ai cărei reporteri au asistat la proces, îl identifică pe virginian cu numele de Richard Dowsett.]
Poliţistul a declarat Curţii care l-a judecat pe VanGoethem că fusese trimis la Bucureşti pentru a verifica măsurătorile experţilor români şi pentru a se asigura că aceştia nu măsluiesc rezultatele anchetei. (Până la urmă, concluzia sa a fost că românii au făcut totuşi treabă bună).
Raportul expertului american
A doua zi după ce a ajuns în România, Dowsett s-a întâlnit cu procurorul român de caz, cu taximetristul Marian Valentin Chiru, cu diverşi ofiţeri ai ambasadei Americii, precum şi cu membri ai familiei lui Teo Peter pentru a-şi prezenta planul de anchetă. În aceeaşi seară, a trecut şi pe la locul accidentului şi a discutat pe îndelete cu omologul său român despre accident. Ziua următoare a fost dedicată examinării celor două maşini implicate în accident. A urmat apoi o nouă vizită la intersecţia Bld. Dacia-Str. Polonă, unde poliţistul virginian a realizat c