BBC a declanşat un mare scandal pe fondul crizei din peninsula coreeană. Un jurnalist al postului a realizat un reportaj în Coreea de Nord, infiltrat într-un grup de studenţi care au vizitat ţara cu regim comunist. Studenţii cer acum ca reportajul să nu fie difuzat pentru că au fost folosiţi ca "scuturi umane" fără să fi fost informaţi."Reporterul BBC John Sweeney a petrecut opt zile, sub acoperire, în cea mai sever controlată ţară din lume", afirmă site-ul programului Panorama de la BBC.
Acoperirea a fost cea de profesor, însoţitor al unor studenţi de la prestigioasa Şcoală de Economie din Londra, într-o vizită de informare în Coreea de Nord. Din grup au mai făcut parte soţia lui Sweeney şi un operator. Studenţii spun, însă, că nu au ştiut că aşa-zisul profesor era ziarist şi că, din cauza lui, puteau fi arestaţi.
ALEX PETERS-DAY: "Sunt multe argumente pentru jurnalismul de investigaţie sau pentru jurnalismul sub acoperire, dar nu şi pentru folosirea studenţilor ca "scuturi umane" de dragul unui reportaj".
Nici profesorii Şcolii de Economie nu sunt încântaţi de stratagema folosită de BBC. Ei sunt îngrijoraţi că vor fi primiţi, în viitor, cu suspiciune la orice călătorie de studii în ţări mai puţin democratice.
GEORGE GASKELL: "Suntem profund îngrijoraţi pentru că studenţii noştri au fost expuşi la riscuri pentru siguranţa lor personală, ceea ce şcoala noastră nu ar fi aprobat niciodată, nici măcar în vis".
În replică, BBC spune că studenţii au fost informaţi că vor fi însoţiţi de un ziarist şi că aceasta implica şi riscuri.
BBC a anunţat că este de acord să ascundă chipurile studenţilor, dacă o doresc, şi, în aceste condiţii, nu vede niciun motiv ca să oprească difuzarea reportajului, programat în această seară. Controversa apare pe fondul ameninţărilor regimului de la Phenian împotriva