Stevia, care nu are nicio legătură cu ştevia, şi-a căpătat în ultimii ani reputaţia de înlocuitor sănătos al zahărului şi al altor îndulcitori nocivi, cum este aspartamul. Totuşi, un consum crescut de stevia „hrăneşte“ dependenţa de dulciuri, avertizează specialiştii.
Din 2011, de când a fost aprobată în Uniunea Europeană ca îndulcitor sănătos, stevia a început să se regăsească într-o varietate de alimente, inclusiv în cola, în unele ţări. În România stevia se găseşte, printre altele, sub formă de picături de pus în cafea, de exemplu, la Plafar, dar şi în compoziţia bomboanelor mentolate pentru împrospătarea respiraţiei. Preţurile variază între 11 lei pentru o sticluţă de 50 ml de extract lichid de stevia, la aproape 60 de lei pentru 100 de pliculeţe de pudră de stevia. La nivel internaţional, stevia a devenit atât de populară încât se estimează că producătorii vor câştiga aproximativ 1 miliard de dolar până în 2014, potrivit healthline.com.Ce este stevia?
Este un extract din planta Stevia rebaudiana, originară din America de Sud, care a fost folosită atât ca îndulcitor, cât şi ca remediu natural pentru anumite afecţiuni de sute de ani. Planta este înrudită cu anghinarea şi cu floarea-soarelui, dar şi cu echinacea şi cu coada-şoricelului.
În anii ’70, când au fost lansate primele studii care puneau sub semnul întrebării siguranţa îndulcitorilor artificiali, cercetătorii japonezi au dezvoltat o metodă de a extrage cel mai dulce compus din frunzele plantei Stevia rebaudiana. Aceasta mai este numită şi „iarba dulce a Paraguay-ului“, iar extractul, care se mai numeşte şi Rebaudioside A este, într-adevăr, de 250 de ori mai dulce decât zahărul.
Fiind extrem de concentrat, extractul, fie el sub formă de lichid sau de cristale, trebuie consumat în cantităţi foarte mici, altfel, poate lăsa un gust amar.Este naturală?
Potrivit medicului Tana Amen,