În ultimele 7 zile, inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor au făcut mai multe controale la unităţi de producţie şi comercializare produse pascale şi aditivi alimentari. Potrivit directoarei DSP Bihor, Daniela Rahotă, în ultima săptămână s-au dat 4 amenzi în cuantum de 3.000 de lei: două de câte 500 de lei pentru lipsa cursului de ingienă la angajaţii unei cofetării, respectiv a unui restaurant, una de 1.000 de lei pentru un angajat al unei cofetării care nu avea făcut controlul medical şi una tot de 1.000 de lei pentru condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare într-o cofetărie.
"De asemenea, au fost scoase din consum 10 kg înlocuitor de nucă, 0,2 kg flori decor, 7 kg brânză de vaci, 4,3 l băuturi răcoritoare, de provenienţă Ungaria", a declarat Rahotă, marţi, într-o conferinţă de presă. Produsele au fost retrase de pe piaţă pentru că fie nu aveau etichetele traduse, fie le-a lipsit declaraţia de conformitate ori dovada proveninţei.
Controalele la produsele pascale vor continua şi în perioada următoare, iar specialiştii DSP le recomandă părinţilor bihoreni să fie atenţi ce dulciuri le dau copiilor în această perioadă. "Părinţii trebuie să fie atenţi în special la dulciurile colorate şi aromatizate. Deşi sunt coloranţi admişi, nu există aparate care să dozeze conform reţetei aditivii, aşa că există pericolul să fie depăşite cantităţile admise", a precizat şi directorul adjunct al DSP Bihor, Zoia Bitea. Un consum prea mare de aditivi îi va face pe copii agitaţi, astfel că e de preferat ca cei mici să consume dulciurile cu moderaţie.
Pe de altă parte, Daniela Rahotă a precizat că săptămâna trecută au fosto controlate şi mai multe primării bihorene, pentru a se verifica în ce condiţii igienico-sanitare îşi desfăşoară activitatea de producători de apă. Astfel, contabila din Curtuişeni a fost amendată cu 100 de lei pentru că a fum