Ce înseamnă „mîna de aur a artistului“?
În expoziţia " The Artist's Golden Hand", Mihai Zgondoiu şi curatoarea Olivia Niţiş ne propun un parcurs conceptual desăvîrşit. Mihai Zgondoiu se foloseşte de propriul accident pentru o inversiune autoironică: mîna artistului – „instrumentul“ prin care, în mod tradiţional, artistul creează opera de artă – devine ea însăşi un obiect estetic demn de contemplare, un artefact, un icon contemporan. Fotografiile, obiectele, video performance-ul, întreaga instalaţie a artistului – surprind natura fetişizată a „mîinii de aur“ a artistului, în societatea contemporană cu norme de valoare măsurate în aur şi sisteme de asigurări pregătite să acopere costurile segmentului semnificativ din corpul unei vedete.
Dintre proiectele viitoare ale Aiurart, ce nu trebuie ratat?
Chiar următoarea expoziţie, din 24 aprilie, „The Dream“ / „Visul artistului“ de Valeriu Şchiau, o expoziţie impresionantă, unde artistul „împărtăşeşte o poveste personală, vise a căror radicalitate emoţională nu poate lăsa pe nimeni nepăsător şi, totodată, atinge un subiect valabil oriunde în lume la această oră, legat de inconştienţa umanităţii faţă de copiii săi, expuşi unor realităţi politice şi sociale dure, în care arma nu este deloc o jucărie“ – cum spune curatoarea Olivia Niţiş.
Ce atuuri are Galeria Aiurart?
Vorbim mai degrabă de un model diferit, la confluenţa dintre spaţiu alternativ şi galerie de artă contemporană. Aiurart locuieşte într-o casă antebelică, iar modularitatea acesteia ne permite să propunem vizitatorilor o transversalitate prin diferite medii de expresie, specifice artei contemporane, chiar în timpul aceleaşi expoziţii. În plus, la fiecare proiect încercăm să construim o relaţie specială între spaţiu, lucrarea de artă şi vizitator.
Irina Radu este cofondatoare a Galeriei Aiurart (aiurart.ro). Expoziţia „Mîna de