Aproximativ 250.000 de romani merg in fiecare an in calatorii in tara pentru pelerinaj religios, iar cei mai multi dintre ei raman in zona respectiva intre una si trei nopti, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) transmise la solicitarea Mediafax. Anul trecut au mers in pelerinaje religioase in tara aproximativ 263.000 de persoane, in scadere cu 6% comparativ cu anul precedent. Statistica ii ia in calcul doar pe cei care au ramas cel putin o noapte in zona respectiva si nu include calatoriile de o zi.
Din total, 3.300 de persoane au fost in pelerinaj si au innoptat in zona litoralului, 63.000 in statiunile montane, aproape 400 in statiuni balneoclimaterice, 17.000 au mers in circuite si in jur de 180.000 de pelerini au ajuns in alte zone din tara. Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, spune ca zonele care atrag cei mai multi pelerini sunt nordul Moldovei, manastirile din jurul Neamtului, Maramuresul si Valcea. Pelerini atrage de asemenea si Bucurestiul, dar si manastirile din jurul capitalei, printre care Cernica, Pasarea sau Snagov.
Si in Prahova sunt cateva manastiri care atrag, de asemenea, un numar important de persoane in circuite religioase, printre ele aflandu-se cele de la Ghighiu, Zamfira si Crasna. Cei mai multi pelerini (242.000) stau in zona in care au ajuns intre una si trei nopti, circa 17.000 stau 4-7 nopti si doar 3.000 raman mai mult de opt nopti.
Din totalul pelerinilor, peste 70% isi organizeaza calatoria pe cont propriu. Cei mai multi (77%) merg cu autobuzul sau autocarul, 10% cu masina personala, 6% cu trenul si restul cu alte mijloace. Peste 33% dintre pelerini se cazeaza la hoteluri si pensiuni, 21% in locuinte particulare cu chirie si 20% la parinti, bunici, rude sau prieteni. Cei mai multi pelerini merg la manastirile din tara cu prilejul marilor sarb