Supa de roşii este un fel de mâncare răcoritor şi sănătos, aşa că n-ar trebui să omitem să gătim, în Postul Paştelui, una dintre cele mai interesante şi simple reţete. Jamie Oliver ne propune varianta toscană pentru acest fel de mâncare.
Ingrediente (pentru patru persoane)
- 500 de grame de roşii cherry bine coapte
- trei căţei de usturoi tăiat fin
- o legătură de busuioc proaspăt, cu codiţele tăiate fin şi frunzele păstrate
- 800 de grame de roşii în bulion
- 500 de grame de pâine veche, dar de bună calitate
- ulei de măsline
- sare şi piper
Metodă de preparare
Înţeapă roşiile şi amestecă-le cu un căţel de usturoi tăiat şi cu un sfert din frunzele de busuioc. Stropeşte cu ulei de măsline şi presară sare şi piper. Apoi pune amestecul într-o tavă şi coace-l la cuptor timp de aproape 20 de minute, pentru ca aroma să fie mai intensă şi mai concentrată.
Între timp, încinge ulei într-o cratiţă şi adăugă restul de usturoi şi codiţele de busuioc. Amestecă şi căleşte până când se înmoaie ingredientele. Adăugă roşiile în bulion şi apoi umple cu apă conserva în care se aflau şi adăugă în cratiţă. Roşiile se strivesc cu o lingură şi se lasă să fiarbă înăbuşit timp de 15 minute.
Rupe pâinea în bucăţele şi adăug-o în cratiţă. Amestecă bine şi asezonează după gust. Rupe frunzele de busuioc şi mai lăsă supa la foc mic încă 10 minute. Între timp, roşiile la cuptor sunt gata, cu sucul care iese prin înţepăturile făcute anterior, aşa că scote-le din tavă şi nu uita să adaugi şi tot ce s-a lipit pe fundul tăvii, pentru că este foarte gustos. Adăugă această compoziţie la supă, inclusiv uleiul de pe fundul tăvii, busuiocul şi tot sucul scurs din roşiile coapte.
Amestecă bine supa astfel rezultată. Ar trebui să aibă textura unei smântâni mai lichide, aşa că dacă e prea groasă p