* Rezervele valutare ale băncilor centrale din lume, depreciate cu 560 miliarde dolari
Guvernul Ciprului vrea să vândă o parte din rezervele de aur ale ţării în următoarele luni, însă decizia trebuie aprobată de către banca centrală de la Nicosia, potrivit declaraţiilor ministrului de finanţe Haris Georgiades.
"Detaliile vor fi formulate la timpul potrivit, în principal de către banca centrală. În mod evident, este o decizie importantă", a afirmat Georgiades, citat de Bloomberg TV, menţionând că va fi necesară colaborarea cu banca centrală în acest sens.
Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades încearcă să deblocheze împrumuturile de 10 miliarde de euro de la zona euro şi FMI, iar ca să obţină această finanţare, statul trebuie să asigure o contribuţie de 11 miliarde de euro prin impunerea de pierderi depozitelor bancare de pes-te 100.000 euro, prin majorări de taxe, privatizări şi vânzarea de aur.
Conform unui document al Comisiei Europene, scurs în presa internaţională săptămâna trecută, Ciprul trebuie să vândă aur în valoare de circa 400 de milioane de euro din rezervele "în exces" ale băncii centrale.
Banca centrală a Ciprului a informat că o astfel de variantă nu a fost luată în discuţie, însă Executivul de la Nicosia a recunoscut că ia în considerare această posibilitate, dar decizia finală aparţine băncii centrale.
Posibilitatea ca o astfel de decizie a Ciprului să fie urmată şi de alte bănci centrale din ţările îndatorate ale zonei euro a cauzat declinul puternic al cotaţiei aurului, pe pieţele internaţionale.
* Rezervele de aur ale băncilor centrale: 1.400 miliarde dolari
Scăderea preţului aurului, care a atins nivelul minim al ultimilor doi ani săptămâna aceasta, a redus cu 560 de miliarde de dolari, la 1.400 miliarde dolari, valoarea rezervelor deţinute de băncile centrale şi de Fondul Monetar Internaţional (F