de Dragoş BAKO
dragosbako@tribuna.ro
17 aprilie 2013 22:40
5 vizualizari
A-A+
Pentru mai toţi locuitorii Sibiului, Cibinul este un râu care trece prin oraşul lor şi care se varsă în Olt. Printr-un moft al naturii, râul este o apă curgătoare, nu o zonă numai bună de aruncat gunoaie. Uneori, în Cibin poţi zări peşti sau raţe sălbatice. Alteori, fotolii, anvelope, dulapuri, bare de maşini, PET-uri şi multe altele. Fotoliile, anvelopele, dulapurile, barele sau PET-urile nu sunt specii acvatice, ci nişte obiecte care prisosesc "gospodarului" din Sibiu şi care-şi dau obştescul sfârşit în albia râului. Iar ceea ce nu ajunge în apă, rămâne să redecoreze malul. Şi, uite-aşa, râul şi-ale sale maluri înverzite, care ar fi trebuit să constituie o privelişte capabilă să-ţi încânte privirea, au fost transformate de cetăţeanul întreprinzător în nişte rampe de gunoi.
Peste o mie de saci de gunoi: aceasta este "recolta" strânsă de lucrătorii de la salubrizare în urma acţiunii de ecologizare a malurilor râului Cibin. În fiecare primăvară povestea se repetă, însă anul acesta pare să fi fost mult mai bogat decât cei de dinainte. Bogat în gunoaie.
Baraj natural. Din gunoaie
Aruncatul gunoaielor în Cibin şi pe maluri a devenit un obicei care, de la un an la altul, îşi înfige rădăcinile tot mai adânc în bagajul apucăturilor locale. Locuitori din Guşteriţa, Ţiglari, Terezian şi nu numai bat drumul până pe malul râului pentru a arunca tot felul de deşeuri, de la resturi de materiale de construcţii, până la haine, resturi menajere ş.a.m.d. Angajaţii de la Schuster & CO Ecologic, firma care s-a ocupat de ecologizarea malurilor şi albiei Cibinului au descoperit adevărate baraje formate în apă, din gunoaiele aruncate de sibienii pentru care pubela şi containerul sunt nişte obiecte străine. Pe lângă peste cei o mie de saci cu deşe