Proiectul Aparegio de extindere şi modernizare a sistemului de apă şi apă uzată din Bihor a ajuns la jumătate de drum. Şeful Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, în prezenţa primarilor din comunele cuprinse în proiect, a prefectului Claudiu Pop şi a reprezentanţilor firmelor din proiect, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, bilanţul de doi ani al proiectului.
Economii pe bani europeni
În valoare totală de peste 341 milioane de lei, din care 306 milioane bani europeni, proiectul Aparegio cuprinde în prezent oraşele Oradea şi Beiuş şi comunele Tinca, Sântandrei, Girişul de Criş, Nojorid şi Oşorhei. După cum se ştie, din proiect a făcut parte şi comuna Biharea, care a ales însă să abandoneze proiectul, localnicii fiind nemulţumiţi de tariful unitar aplicat de CAO. În locul Bihariei, în proiect va intra comuna Paleu, procedura fiind acum în derulare.
Potrivit lui Gavra, proiectul înseamnă acum lucrări demarate în Finiş, Beiuş, Nojorid, Sântandrei, Girişu de Criş şi Oradea, Tinca şi Oşorhei fiind singurele comune în care lucrările nu au început defel.
Una din cele mai importante reuşite din proiect este economisirea unor sume importante din bani prin contractarea lucrărilor în urma licitaţiilor la valori mult mai mici decât cele estimate iniţial. De exemplu, extinderea reţelelor în Oradea, în loc să coste 40,9 milioane lei, va costa 19,2 milioane lei.
Potrivit lui Gavra, economiile din proiect se ridică la 43%, pentru că lucrările totale, prevăzute iniţial la valoarea de 317 milioane lei, vor costa doar 179 milioane. Ce se va întâmpla cu diferenţa de peste 31 milioane de euro, nu se ştie încă. Primarul Ilie Bolojan, prezent şi el la bilanţul Aparegio, a precizat că sunt două posibilităţi: ca banii să rămână în Bihor, pentru noi lucrări, ori să fie redistribuiţi unui alt judeţ. "Important pentru noi e să convingem ca măcar o parte d