Contrar a ceea ce se credea, duşurile dese nu sunt bune pentru sănătatea pielii, a explicat, medicul israelian Rachel Luzzati, şefa secţiei din Haifa a casei de asigurări de sănătate Clalit, a explicat pentru publicaţia Haaretz.
"Două sau trei duşuri pe săptămână sunt mai mult decât suficiente pentru o igienă bună", a declarat Rachel Luzzati pentru publicaţia israeliană.
Medicul recomandă folosirea săpunului solid, în locul celui lichid, iar în cazul în care vrem să spălăm zilnic zonele sensibile ale corpului, să o facem doar local.
De ce nu este, însă, bine să facem duş zilnic?
Potrivit specialistului israelian, duşul zilnic poate duce la iritarea pielii, la scăderea grăsimii naturale a acesteia, grăsime care ajută organismul să lupte cu bateriile prezente la nivelul ţesutului epitelial.
Citeşte şi Ritualul corect de îngrijire a tenului primăvara
Luzzati a explicat, de asemenea, că principalul motiv pentru care pielea are de suferi este aceala că este foarte greu să ne limpezim în totalitate de reziduurile de săpun lichid, ceea ce poate duce la iritaţii.
O altă ipoteză înaintată de medicul specialist este aceea că duşurile frecvente sunt o explicaţie pentru deficienţa de vitamina D. Explicaţia stă în faptul că vitamina D se formează la nivelul pielii, iar procesul formării poate fi afectat de spălatul excesiv.
Luzzati mai atrage atenţia şi asupra stigmatului social: "În ultimele decenii a crescut numărul de duşuri pe care le facem. Această situaţie are o explicaţie socială, dincolo de considerentele de igienă. Societatea nu acceptă mirosul nostru natural. Toate mirosurile ne deranjează, de aceea folosim des deodorante şi săpunuri. Societatea de duce către o lume (...) care miroase sintetic şi artificial".
Contrar a ceea ce se credea, duşurile dese nu sunt bune pentru sănătatea pielii, a explicat, medicul israel