Cum se împacă în opinia lui Lucian Voinescu aceste lucruri? „Ideea este stabilită de Însuşi Iisus şi este foarte clară. Popular spus, trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu”
Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Braşov, Lucian Voinescu, nu este doar economist, ci şi absolvent al Facultăţii de Teologie din Constanţa şi doctor în drept canonic ortodox. Ideea de a urma un seminar teologic i-a aparţinut iniţial mamei lui Voinescu, când acesta era în clasa a opta. Era spre sfârşitul anilor 1970, când o astfel de idee nu părea foarte fericită în timpul comunismului biruitor la oraşe şi sate. Totuşi, spune acesta, deşi acest lucru nu s-a întâmplat atunci, el şi-a urmat menirea mai târziu, deşi abia începând cu anul 2000.
„Toţi suntem nişte fii rătăcitori”
,,Am vrut să urmez această facultate, dar nu eram foarte decis unde să dau examen, la Bucureşti, la Oradea sau la Sibiu. Am ales seminarul din Constanţa, la sfatul unui preot care mi-a vorbit de calităţile umane şi pedagogice ale Înalt Prea Sfinţitului Theodosie”. Voinescu susţine că a fost o alegere inspirată şi că a avut acest sentiment chiar din momentul plecării din Braşov: „Atunci când, împreună cu familia mea am plecat din oraşul nostru, până la Constanţa vremea a fost extraordinar de frumoasă. Când am ajuns acolo, am aflat că în urma noastră izbucnise o furtună foarte puternică”. El consideră că în urma absolvirii facultăţii, a masteratului şi a doctoratului în teologie, şi-a împlinit chemarea, dar, adaugă, cu modestie: „ca în matematică, chemarea este o condiţie necesară, dar nu suficientă. Pentru că, aşa cum se spune, chemaţi sunt mulţi, dar puţin sunt aleşi”. Şi, de fapt, a mai completat el, „chemarea către Hristos este în fiecare dintre noi, pentru că toţi suntem nişte fii rătăcitori, dar, de fapt, Dumnezeu