Născut la Răşinari, lângă Sibiu, Cioran s-a stabilit în Franţa în anul 1938, iar după plecarea din ţară tot ce a scris şi a publicat a fost în limba franceză. În anul morţii sale prestigioasa editură Galimard din Paris i-a dedicat volumul “Oeuvres” – Opere, de peste 1.800 de pagini, în care sunt adunate toate cărţile sale.
Cioran s-a născut la Răşinari pe 8 aprilie 1911, a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, după care a avut o bursă de studii de doi ani la Berlin. Se întoarce în ţară în 1937 şi predă timp de un an filosofie la un liceu din Braşov, iar în 1937 a obţinut o bursă a Institutului Francez din Bucureşti pentru doctorat, care-i va fi prelungită în 1938, când s-a înscris la Facultatea de Litere a Universităţii din Paris. În acelaşi an, Cioran se stabileşte definitiv în capitala Franţei.
Scriitorul a publicat în Franţa peste 10 volume, după plecare din ţară totul fiind scris şi publicat în limba franceză, volumele apărute în Franţa fiind publicate în România abia după 1990. În anul morţii sale prestigioasa editură Galimard din Paris i-a dedicat volumul “Oeuvres” – Opere, de peste 1.800 de pagini, în care sunt adunate toate cărţile sale.
Pentru “Precis de decomposition” –“Tratat de descompunere” Cioran a primit premiul Rivarol, care a rămas de altfel singurul său premiu, acesta refuzând de-a lungul anilor toate marile distincţii pe care i le-a oferit cultura franceză. Cioran nu a mai revenit niciodată în România şi a murit pe 20 iunie 1995 la Paris.
Amintiri despre Cioran – cum povestea despre Sibiu, Ocna şi cafeneaua sibiană Bufniţa
Într-un material publicat de Martin Greslou în Apostrof, revistă a Uniunii Scriitorilor, nr. 3/2011 şi intituat “Omul din mansardă”, aceasta redă o serie de amintiri cu filosoful, pe care l-a cunoscut în contextul în car