Extrem de răspândită, durerea de cap afectează unu din şase oameni, după cum au arătat diverse studii. Poate părea banală, dar ne împiedică să ne desfăşurăm programul zilnic în mod normal.
Durerea de cap are la bază cauze primare, cu originea chiar în punctul unde ne doare, şi cauze secundare, boli deja instalate în corp ce trag un semnal de alarmă.
„Este o boală extrem de perfidă. Doar un bun specialist poate distinge între atâtea tipuri sub care se prezintă durerea de cap. Migrena rămâne cea mai temută formă a durerilor de cap, dar şi cea mai uşor de depistat”, explică medicul Constantin Popa, directorul Institutului de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti, potrivit evz.ro.
Experţii spun că durerile de cap sunt declanşate de o sensibilitate la anumite substanţe chimice din alimente: tiramina, feniletamina, cuprul, alcoolul, sulfiţii şi nitriţii. O serie de alimente pot avea şi dublu efect. Astfel, cafeaua, ceaiul şi băuturile răcoritoare declanşează pe de o parte dureri de cap la persoanele care consumă aceste lichide regulat şi în cantităţi mari, dar elimină durerea la cele care le consumă rar.
Cum scăpăm de durere
Fie că ne confruntăm cu dureri primare, respectiv migrenă, stres, durerile de tip „cluster” sau cu dureri secundare, trebuie să consultăm în primul rând medicul pentru a afla cât de gravă este afecţiunea. Acesta va efectua un examen clinic amănunţit şi o evaluare a suferinţei cauzate de durerea de cap.
„Un rol important îl au istoricul personal de durere de cap şi descrierea durerii. Vi se poate cere să descrieţi cât mai amănunţit posibil durerea de cap de care suferiţi. Evaluarea durerii de cap include tomografia computerizată şi rezonanţa magnetică nucleară, dacă medicul suspicionează o anomalie structurală a sistemului nervos central. Aceste două investigaţii produc imagini de secţiune