Sâmbătă, în cadrul Festivalului de film despre democraţie şi statul de drept, am urmărit documentarul „Kapitalism – reţeta noastră secretă“, de Alexandru Solomon. Filmul, realizat acum trei ani, descrie drumul României de la un comunism cu faţă urâtă la o democraţie originală de piaţă.
Autorii documentarului îi adună laolaltă pe cei mai mari magnaţi din România şi încearcă să afle ce i-a mânat pe ei în lupta pentru obţinerea averilor şi puterii. Şi cine ştie mai bine cum a fost drumul decât câştigătorii? Printre protagoniştii documentarului se numără Dan Voiculescu, George Copos, Dinu Patriciu, George Pădure şi Gigi Becali. Aceştia pot fi urmăriţi într-o serie de ipostaze inedite – la ei acasă, în reuniuni de afaceri sau în croaziere cu iahtul, explicând fiecare propria reţetă a succesului. Ca o linie roşie prin tot filmul trece ideea că, indiferent cum şi-au clădit imperiile, mai mult sau mai puţin legal, niciunul dintre marii moguli, cum sunt numiţi mai nou, nu a ajuns să răspundă în faţa legii, chiar dacă numele lor au figurat la diferite etape în anchetele procurorilor.
Urmărind filmul, am făcut, pas cu pas, paralele cu ceea ce s-a întâmplat de-a lungul perioadei de independenţă şi în Republica Moldova. Şi ţara noastră îşi are becalii sau voiculescii săi, care şi-au clădit imperii din afaceri cu statul. Ca şi în România, mogulii moldoveni au în spate „ani de cotizare la partid“ şi activitate în sau pe lângă structurile statului. Singura diferenţă este că nu cunoaştem care a fost implicarea mai-marilor zilei de la noi în activitatea serviciilor secrete, pentru că, deocamdată, politicienii moldoveni nu se grăbesc să deschidă arhivele Securităţii. Singura încercare plăpândă în acest sens a fost instituirea Comisiei (Cojocaru) pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar, iar deschiderea puţinelor dosare în care s-a făcut lumină până acum