Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, ajungând la cursul minim al ultimelor două săptămâni faţă de dolar, ca urmare a publicării indicelui privind evoluţia serviciilor şi a industriei prelucrătoare din regiune. În condiţiile în care economia nu dă semne de redresare, investitorii anticipează o posibilă tăiere a dobânzii Băncii Centrale Europene (BCE), ceea ce nu vine în sprijinul monedei unice.
Euro a coborât cu 0,4% la ora 10.06, pe piaţa din New York, la 1,3016 dolari. Mai devreme, moneda scăzuse la 1,2973 dolari, cel mai redus nivel din 8 aprilie până la momentul actual.
Compania britanică Markit Economics a anunţat ieri că indicele compozit privind evoluţia serviciilor şi a industriei prelucrătoare din zona euro s-a menţinut la 46,5 puncte în aprilie, ceea ce indică declinul aces-tor domenii (un indice mai mic de 50 de puncte semnifică scăderea sectorului analizat).
Totodată indicele Markit privind evoluţia producţiei industriale din Germania a scăzut la 47,9 puncte, de la 49.
În opinia analiştilor, aceste date nu schimbă imaginea de ansamblu a situaţiei economice, care este slabă.
În situaţia dată, BCE ar putea reduce dobânda de referinţă, aflată în prezent la recordul minim de 0,75%.
Amintim că, săptămâna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, declara că situaţia economică a uniunii monetare nu s-a îmbunătăţit după reuniunea băncii din data de 4 aprilie. "BCE a urmărit cu atenţie datele economice publicate luna aceasta, iar până în prezent nu a observat nicio îmbunătăţire a situaţiei", a afirmat oficialul BCE.
BCE estimează că economia zonei euro va scădea cu 0,5% anul aces-ta, după care va urma un avans de 1% în 2014.
ALINA VASIESCU Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, ajungând la cursul minim al ultimelor două săptămâni faţă de dolar, ca urmare a publicării indicelui privind evoluţia serviciilo