Lansarea în România va avea loc pe 11 mai. Doi ciobani din comuna Rotbav, judeţul Braşov, vor pleca în transhumanţă spre Polonia, însoţiţi de 600 de oi, într-o călătorie care va avea loc pe o distanţă de 1.400 de kilometri timp de 100 de zile.
Silviu Căţean, preşedintele Asociaţiei Transhumanţa România, a participat la finele săptămânii trecute, alături de reprezentanţii Fundaţiei „Pasterstwo Transhumancyjne” Polonia la prima acţiune din seria evenimentelor destinate proiectului Transhumanţa 2013 în Ludzmierz (Polonia). Proiectul a fost lansat, cu această ocazie, fiind prezentat ca unul cultural de mare importanţă pentru tot lanţul carpatic. În România, lansarea proiectului va avea pe 11 mai.
Astfel, doi ciobani din comuna Rotbav, judeţul Braşov, vor pleca în transhumanţă spre Polonia, însoţiţi de 600 de oi, într-o călătorie care va avea loc pe o distanţă de 1.400 de kilometri timp de 100 de zile. Ei vor fi însoţiţi în această aventură de alţi doi ciobani din Ucraina şi de încă doi din Polonia.
Scopul proiectului este „în primul rând tragerea unui semnal de alarmă asupra civilizaţiei care se află de-a lungul arcului carpatic, civilizaţie care se bazează pe agricultura de subzistenţă, ale cărei stil de viaţă este legat de tradiţie, civilizaţie care s-a dezvoltat în secole, care are o cultură comună, care foloseşte un «vocabular ciobănesc» identic (jintiţă, cheag, baci, berbec, cioban, colibă, strungă, urdă, negură, chirură, veselie, peţitori şi multe altele), haine tradiţionale asemănătoare. Această civilizaţie se poate pierde în contextul condiţiilor de globalizare existente”, povesteşte Silviu Căţean, preşedintele Asociaţiei Transhumanţa.
Cinci generaţii de ciobani
„Noi facem parte dintr-o familie cu tradiţie în creşterea oilor. Aş putea spune că noi suntem a cincea generaţie în care creşterea oilor a înregistrat continuitate,