Conducerea Universităţii din Bucureşti a trimis un comunicat, marţi, prin care a criticat decizia Mnisterului Educaţiei de reducere a fondurilor alocate în 2013 proiectelor de cercetare aflate în derulare „fără o evaluare prealabilă“, susţinând că duce la „dezorganizarea activităţilor planificate şi asumate, şi la descurajarea performanţei în cercetare“.
„Apreciem eforturile MEN de a păstra bugetul alocat cercetării pentru anul 2013 la cote comparabile cu acelea ale bugetului pentru cercetare din anul 2012. Cu toate acestea, diminuarea fondurilor pentru anumite proiecte de cercetare aflate în derulare, fără o evaluare prealabilă, duce la dezorganizarea activităţilor planificate şi asumate, şi la descurajarea performanţei în cercetare“, se arată în comunicatul oficial al Universităţii din Bucureşti (UB).
Demisie în bloc la Consiliul Cercetătorilor
Reacţia acestora vine după ce, pe 12 aprilie, membrii Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) au anunţat că demisionează în bloc din organismul care asistă Ministerul Educaţiei în coordonarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea activităţilor de cercetare ştiinţifică din România, din cauza reducerii masive a finanţării alocare proiectelor de cercetare aflate în desfăşurare din 2011 şi 2012.
„Modificarea termenelor de contractare pentru proiectele depuse şi evaluate în competiţia din 2012 şi reducerea finanţării alocate iniţial pentru aceste proiecte contribuie, de asemenea, la scăderea credibilităţii sistemului de finanţare a cercetării în România“, mai spun reprezentanţii UB.
UB cere menţinerea evaluatorilor străini
Procesul de evaluare a proiectelor de cercetare a înregistrat progrese calitative în ultimii ani (2011-2012), susţin cei de la UB, şi adaugă faptul că „este esenţială alocarea unor fonduri judicioase pentru activităţile de evaluare“. „Considerăm totodată că este