Să ne înţelegem din capul locului: acest text nu are ce să caute la secţiunea „Bucătărie”, deşi se referă la ce mai mănâncă oamenii uneori, cu sau fără voie. Bucătăria este însă o chestiune prin excelenţă harnică iar textul acesta este leneş.
De fapt este doar un colaj din fragmente de texte scrise de alţii şi culese la repezeală din cărţi sau de pe internet. Despre asemănări şi confuzii. Între cărnuri şi nu numai.
Cuvântul de început aparţine autorităţilor. Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bucureşti, a elaborat o serie de reguli şi îndrumări utile cetăţenilor în achiziţionarea produselor specifice sărbătorilor pascale. Ghilimele:
„Informaţii necesare consumatorilor la achiziţionarea unor produse cu specific pascal - Diferenţe carne între diferite specii
Miel si câine
Diferenţa între carnea de miel şi carnea de câine: faţă de oaie, carcasa de câine are configuraţia corpului şi a regiunilor musculare mai lungi; carcasa de oaie este mai scurtă şi mai grosolană, iar la capră carcasa este mai suplă, mai alungită, iar coastele mai lungi. La carcasa de oaie, grăsimea (seul) se depune şi subcutanat, având un miros caracteristic care se accentuează la fierbere.
La oaie numărul de vertebre sacrale este de 5, iar la câine este de 3, osul sacrum la oaie este lung, iar la câine foarte scurt, aproape pătrat, faţa interioara concavă.
Din punct de vedere organoleptic, carnea de câine are culoare roşie-închis şi un miros caracteristic, neplăcut; fibra musculară este fină si cu consistenţa moale, grăsimea este alb cenuşie, uleioasă şi nu se întăreşte după răcire.”
Ghidul, se vede cu ochiul liber, este extrem de util oricărui cumpărător aflat