de Dan FRÂNCU
danfrancu@tribuna.ro
24 aprilie 2013 23:22
3 vizualizari
A-A+
Pe vremea când Samuel von Brukenthal era guvernator al Transilvaniei, reşedinţa de vară a acestuia de la Avrig, unicul complex baroc de la poalele Munţilor Făgăraş, era supranumită şi “Edenul Transilvaniei”. Aici, în acest paradis cu palatul său fermecat, baronul şi invitaţii săi obişnuiau să servească diverse mâncăruri pe bază de sparanghel, o plantă ale cărei calităţi erau extrem de apreciate de cei din înalta societate, dar care nu era aproape deloc cunoscută în popor. Tradiţia curelor de sparanghel la "Edenul Transilvaniei" este readusă în atenţia turiştilor de deţinătorii restaurantului ce funcţionează acum în oranjeria fostei Reşedinţe de vară a lui Samuel von Brukenthal.
Astfel, cei interesaţi şi dornici să încerce o experienţă culinară inedită, să se bucure de binefacerile acestei plante extraordinare, pot alege în această primăvară meniul special pregătit de bucătarii complexului.
Acesta cuprinde mai multe feluri de mâncare al căror ingredient principal este sparanghelul (supă cremă de sparanghel, scampi marinat şi prăjit cu pesto şi risotto cu sparanghel, sparanghel cu sos Hollandaise şi cartofi natur în unt şi pătrunjel), un fel principal şi un desert special.
Despre sparanghel
Sparanghelul, o plantă specifică primăverii, este considerat de specialiştii în bucătărie o delicatesă.
Provine din familia liliaceelor şi are un gust asemănător cu cel al conopidei. Sparanghelul poate fi de culoare albă sau verde. Planta este originară din Europa Meridională şi din Asia Mică şi este foarte folosit în arta culinară. Această legumă este foarte apreciată datorită fineţii gustului, dar trebuie să ştiţi şi că are proprietăţi benefice asupra sănătăţii. Bogat în apă, vitamine şi minerale, sparanghelul este să