AutoritateaNaţionalăSanitarăVeterinarăşipentruSiguranţaAlimentelor (ANSVSA) a continuat, joi, o serie de controale la nivel naţional începută luni. Esteverificatmodulîn care suntproduse, transportateşivalorificatecarnea de miel, ouăle, darşialtealimenteconsumate cu precădereînperioadasărbătorilorpascale.
ANSVSA recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şipentru siguranţa alimentelor, în care sunt respectate condiţiile generale de igienă, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Mieii sub 10 kg, PERICULOŞI pentru sănătate - prof. Gh. Mencinicopschi
"Atât carnea cât şi celelalte produse de origine animală sau non-animală care sunt cumpărate din spaţii şi unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor au fost supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un risc pentru sănătatea publică", se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Astfel, carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării, au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare (ante-mortem) precum şi după sacrificare (post-mortem), iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.
Citeşte şi Târg de miei în Bucureşti
Autoritatea subliniază că din punctul de vedere al originii cărnii, se identifică două tipuri de carne. Carnea de miel (ied) - care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare - este marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având i