Ce înseamnă lasagna fără parmezan, mozzarela sau carnea tocată? Pentru un italian, nimic. Însă pentru cei care ţin post sau au alergie la lactate, este o delicatesă. Chow.com ne recomandă un fel de mâncare celebru şi sănătos, care poate fi consumat fără probleme în postul Paştelui.
Ingrediente
Pentru umplutura cu vinete:
- 700 de grame de vinete (cam două vinete mai mici)
- sare şi piper
- câteva fire de pătrunjel proaspăt tăiat fin
- maxim o linguriţă de oţet din vin roşu
- puţină boia iute
Pentru umplutura cu tofu:
- cam un kilogram de tofu, scurs de apă
- câteva fire de pătrunjel tăiat fin
- trei linguri de drojdie (opţional)
- coaja rasă de la două lămâi de mărime medie
- două linguri de suc de lămâie sau mai mult (cam jumătate de lămâie stoarsă)
- două linguriţe de sare (sau mai multă, după gust)
- un vârf de piper negru (sau mai mult, după gust)
Pentru sos:
- 800 de grame de roşii în bulion
- trei linguri de ulei de măsline
- o ceapă medie, tăiată fin
- doi căţei de usturoi, pisaţi
- o lingură de bulion
- o frunză de dafin
- puţină boia iute
- sare
- 100 de grame de capere
Pentru foi:
- sare
- aproximativ 400 de grame de foi de lasagna, uscat
Pentru asamblare:
o legătură de busuioc (se poate si uscat)
Mod de preparare
Umplutura
Încinge cuptorul. Taie vinetele în felii groase cam de trei milimetri şi sărează-le pe ambele părţi, apoi lasă-le să se scurgă de apă, cel puţin 30 de minute. Între timp, prepară sosul.
Sosul
Roşiile în bulion se toacă în blender, iar ceapa se căleşte cam trei minute, după care se adaugă usturoiul. Împinge ceapa şi usturoiul într-o parte a tigăii, adaugă bulionul în pa