În faze incipiente, melanomul poate fi vindecat în 98% din cazuri. La noi însă, mortalitatea e foarte mare. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
La nici 37 de ani, Milica a avut de înfruntat o formă de melanom mai puţin obişnuită: la nivelul ochiului. "Eram tot timpul obosită şi irascibilă, chiar dacă dormeam 7-8 ore pe noapte. Analizele mi-au ieşit chiar mai bine decât de obicei. Am început să am probleme şi cu vederea, aşa că am mers la un oftalmolog care mi-a spus că am miopie şi dezlipire de retină", îşi aminteşte tânăra chinurile prin care a trecut.
În final, a ajuns la diagnosticul corect: melanom ocular. "Am crezut că viaţa mea s-a sfârşit, însă am fost operată, am făcut chimioterapie, iar acum boala este în remisie", povesteşte plină de speranţă femeia.
În România, statisticile privind mortalitatea prin melanom (fie că e vorba de cel ocular, fie de piele) sunt îngrijorătoare, din cauza diagnosticării tardive. "Prognosticul este extrem de rezervat pentru melanomul nerezecabil din stadiul III şi IV", avertizezează dr. Dan Jinga, şeful Departamentului de Oncologie de la Spitalul Universitar Bucureşti.
Lipsa tratamentului adecvat grăbeşte sfârşitul
Melanomul se face vinovat de 80% din decesele cauzate de cancerul cutanat, iar în ultimii 30 de ani incidenţa a crescut de peste două ori.
Vestea bună e că ţara noastră se află printre ţările cu incidenţă scăzută a melanomului malign, însă o treime din cei diagnosticaţi mor anual şi pentru că românii ajung târziu la medic şi nu au acces la tratamentele cele mai eficiente.
Loţiuni cu protecţie parţială faţă de UV
Riscul dezvoltării melanomului depinde de genetică, dar şi de factori externi pe care îi putem controla. Persoanele cu pielea deschisă la culoare şi cei care au avut cazuri în familie au riscuri mai mari. Cât despre cremele protectoare, 18 studii care au analizat influenţa acestora