Consumată cu precădere de Paşte, carnea de miel se numără printre tipurile de carne cu beneficii mari pentru sănătate. Cu toate acestea, specialiştii recomandă să fie consumată cu moderaţie.
Foarte bogată în fier şi potasiu, vitamine din complexul B şi o sursă importantă de zinc. În plus, carnea de miel este un bun aliat împotriva stărilor de astenie, ajută subponderalii şi anemicii şi revigorează sistemul reproducător, ajutând totodată la buna funcţionare a tractului gastrointestinal. Toate acestea sunt motive pentru care acest tip de carne nu trebuie să lipsească de pe masa românilor în ziua de Paşti, sunt de părere experţii.
„Mielul intră la categoria carne roşie şi este o sursă foarte bună de proteine de calitate. Pentru persoanele sănătoase şi active fizic este o opţiune sănătoasă, însă pentru cele cu anumite probleme, cum ar fi: dislipidemie, trigliceridemie, hipertensiune arterială, hepato-renale, obezitate, este indicat să se consume carne de miel în cantităţi mici şi doar bucăţile foarte slabe. Mieii nu trebuie să aibă mai puţin de 12-14 kilograme, deoarece carnea provenind de la mieii mai mici conţine o cantitate mare de colagen şi este indigestă”, explică specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare potrivit eva.ro.
Cum se prepară carnea de miel
De cele mai multe ori, consumatorii cumpără din magazine: cotlete, coaste, carne tocată şi mai ales pulpă de miel, cea mai populară alegere, întrucât poate fi preparată întreagă, la cuptor sau la grătar, dar la fel de bine poate fi tăiată bucăţi şi gătită sub formă de tocăniţă sau stufat.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare îi sfătuieşte pe cei care vor să prepare carne de miel să evite pe cât de mult prăjelile şi să opteze pentru carne înăbuşită sau pe grătar. Tot din miel se pregăteşte şi tradiţional