Carnea friptă bine pe grătar, centrul atenţiei în zilele următoare pentru cei care nu ţin post, ne poate pune în pericol sănătatea dacă este preparată incorect, arată studiile. Dar asta înseamnă că trebuie să mutăm distracţia de 1 mai în casă? Nu şi dacă respectăm câteva reguli.
Principala recomandare din partea specialiştilor atunci când mergi la picnic este să nu laşi alimentele – nici produsele de origine animală, nici legumele şi fructele – să stea mult în soare. Sub acţiunea căldurii solare puternice, în alimente iau naştere şi se înmulţesc necontrolat o serie de germeni, cum sunt Salmonella, Escherichia coli şi Staphylococcus aureus, ale căror toxine ne îmbolnăvesc într-un timp scurt.
Toxiinfecţiile astfel dobândite îţi pot strica toată minivacanţa, fiindcă manifestările – stare de greaţă, vomă, dureri abdominale, stare generală proastă şi nevoia imperioasă de a merge des la toaletă – pot dura chiar şi două zile. De aceea, alimentele nu trebuie să stea în soare nici înainte, nici după preparare şi ar fi de preferat să le păstrezi într-o ladă frigorifică.Care sunt pericolele la grătar
„Dacă sub grătar vom avea foc direct, atunci grăsimea scursă din carne se va aprinde şi va genera substanţe cancerigene. Şi asta ca «bonus», pentru că numai prin arderea cărbunilor se generează substanţe toxice care, odată cu fumul, contaminează şi alimentele. De aceea, grătarul pe care se frige carnea deasupra sursei de foc trebuie strict supravegheat, pentru a nu se produce frigerea excesivă, care favorizează formarea substanţelor cancerigene“, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Pregătirea cărnii pe grătar, indiferent că este cu lemne sau cu cărbuni, ne expune la doi factori majori de risc pentru cancer. Pe de o parte, este vorba despre hidrocarburile aromatice policiclice (PAH), care