Unul dintre cele mai agreate produse din carne din România, mititelul, ar putea dispărea de pe piaţă sau cel puţin nu va mai fi la fel. De la 1 iunie, conform unor norme europene, mititetii nu vor mai conţine în compoziţie bicarbonat de sodiu, conservant, antioxidant şi aditivi alimentari. Acest lucru nu va fi unul benefic, iar producătorii se simt ameninţaţi.
Anul acesta ar putea fi ultimul 1 Mai Muncitoresc în care românii vor mânca mititei după reţeta tradiţională. Comisia Europeană cere ca de la 1 iunie din compoziţia mititeilor să fie scoase câteva dintre ingredientele esenţiale, iar acest lucru va duce, în opinia producătorilor, la un dezastru.
"Noi suntem prea mici pentru un vânt atât de mare sau pentru o furtună. Noi ne vom conforma şi asta e. Clar, pe noi ne termină în cazul ăsta. Noi suntem doar producători de mititeti, nu suntem mari producători, dar clar atunci pe noi ne va termina. Eu atunci o să dau muncitori afară, o să lucrez cu familia, pentru că iarna mititetii nu trec, trec doar vara. Va fi exact ce trebuie, să vindem şi noi şi atunci o să lucrăm doar cu familia şi o să dăm oamenii afară", a declarat Drăgan Iuliana reprezentant al companiei producătoare de mititei de Someşeni.
Pe de altă parte, un alt producător important de produse din carne de la Apahida este de părere că normele cerute de Comisia Europeană nu vor fi aplicate, pentru că atunci mititelul nu va mai fi acelaşi.
"Pe noi nu ne va afecta. Acum, bicarbonatul toată lumea îl foloseşte automat în reţeta de mici. În ce privesc aditivii şi antioxidanţii, pe noi nu ne va afecta pentru că noi folosim şi acum ingrediente naturale. Nu ai cum să nu foloseşti aceste ingrediente, nu poţi să pui carnea goală. Eu nu cred că se vor scoate aceste ingrediente pentru că e ca şi cum ai face acasă chiftele fără usturoi şi piper. Românii sunt consumatori de mititei, pentru că e un produs