Mare, soare, 1 Mai, îmbrăţişări pe nisipul cald ca vara şi săruturi. Ingredientele dorite de mulţi, dar din această “ecuaţie”, tocmai sărutul iese în evidenţă.
De această dată nu prin partea plăcută, ci prin una neplăcută, scoasă în evidenţă de către specialiştii preocupaţi mai mult de sănătate, decât de romantism la malul mării.
Foarte uşor
Specialiştii spun că trebuie să fim conştienţi că prin sărut putem să luăm sau să transmitem anumite boli. Iar acestea sunt semnificative. În primul rând herpesul. Herpesurile sunt cauzate de obicei de virusii Herpes simplex. Şi există două feluri de Herpes simplex: un tip care provoacă majoritatea infecţiilor orale şi aproximativ jumatate din cele genital, şi unul care aproape întotdeauna cauzează herpesul genital.
Cercetătorii subliniază că având în vedere că localizarea cea mai frecventă a herpesului se află la nivelul buzelor, această boală se poate transmite foarte uşor. Astfel, prin sărut, intrăm în contact direct cu leziunile şi cu saliva infectată, riscul de infecţie fiind mare.
Potrivit specialiştilor, apariţia herpesului poate da o stare de indispoziţie generală, somnolenţă sau insomnie, dureri de cap, nervozitate, scăderea poftei de mâncare, greţuri, frisoane, creşterea temperaturii sau dureri în muşchii coloanei vertebrale, dar toate aceste simptome dispar în 3, până la 5 zile de la debut.
Senzaţie de mâncărime
Altă problemă, dar pe acelaşi subiect, o reprezintă boala sărutului (mononucleoza). Boala este cauzată de virusul Epstein-Barri şi are simptome asemănătoare răcelii: dureri de gât, oboseală, somnolenţă şi febră. Simptomele acestei boli pot duce în eroare: pot face să bănuieşti că ai amigdalită. Există însă diferenţe între cele doua boli: infectia din gât nu trece cu antibiotice, spre deosebire de amigdalită, nu există dureri severe în gat, ci doar o senzaţie de mâncărim