de Alexandra CHEŞCU
01 mai 2013 23:00
1 vizualizare
A-A+
Micii, aşa cum îi ştim, riscă să nu mai fie la fel începând cu 1 iunie. De vină pare să fie un regulament al Uniunii Europene care va intra în vigoare în prima lună de vară şi care interzice, potrivit Ziarului Financiar, folosirea în compoziţia micilor a carbonaţilor de sodiu, dar şi a unui conservant şi a unui antioxidant. Micul, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai răspândite produse din carne proaspătă procesată din România cu vânzări de 50 milioane de euro anual, riscă astfel să dispară de pe piaţă din cauza interzicerii celor trei aditivi alimentari, care sunt, de altfel, esenţiali în reţeta de preparare a mult iubitului produs.
Procesatorii de carne români care se simt vizaţi de directiva UE nu stau cu mâinile în sân şi au înaintat Comisiei Europene o cerere prin care solicită introducerea produsului pe lista preparatelor considerate tradiţionale pentru ca astfel să poată fi folosiţi aditivii interzişi în cazul produselor „de serie“. Această soluţie a fost aplicată în Spania şi Franţa în cazul Chorizo şi al cârnaţilor pentru micul dejun.
1,1 kilograme de mici pe cap de locuitor
Dovada că micul este un produs iubit de români stă în sumele vânzărilor, numai în 2012 pe piaţa locală fiind vândute, în medie, 22.000 de tone de carne de mici, consumul pe cap de locuitor ridicându-se, astfel, la 1,1 kilograme pe an, în condiţiile în care consumul mediu total de carne este, pe piaţa românească, de aproximativ 60 kilograme pe cap de locuitor anual.
Riscul dispariţiei micilor şi-a făcut simţită prezenţa pentru prima dată la sfârşitul lui 2011, când Uniunea Europeană a publicat un regulament privind folosirea aditivilor alimentari. Situaţia a intrat abia recent în lumina reflectoarelor în contextul în care acest regulament va intra î