Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este ziua in care Iisus a fost răstignit pe cruce, iar în această zi se ţine post negru. Astăzi nu se vopsesc ouă, nu se mai fac pască şi cozonac.
Iisus se ruga în grădina Ghetsimani când a fost prins, arestat, judecat de evrei şi de romani, încoronat cu spini, bătut şi batjocorit. Şi-a purtat pe umeri crucea până în vârful Golgotei, unde a fost răstignit între doi tâlhari.
Trec înclinându-se
În această seară, rememorând momentul aşezării Mântuitorului în mormânt, în biserici se oficiază denia Prohodului. Sfântul Epitaf, o bucată de pânză pe care este brodată scena uneia dintre minunile înfăptuite de Fiul lui Dumnezeu în timpul existenţei Lui pământene, este pus pe sfânta masă, care simbolizează mormântul lui Iisus şi pe sub care trec credincioşii înclinându-se.
Se spune că cine trece în această seară pe sub masă se vindecă de boli şi este ferit de necazuri tot anul. În afară de spălarea păcatelor sufleteşti prin Spovedanie şi Împărtăşanie se obişnuieşte ca în această zi credincioşii să facă baie într-o apă curgătoare. Cel care rezistă să intre de trei ori în apa rece va fi imun la boli. Lumânarea aprinsă adusă de la biserică în această seară fereşte casa de foc. Astăzi nu se vopsesc oua, nu se mai fac pasca si cozonac.
Singura din an
Vinerea Mare este dedicată ceremoniilor reunite sub numele generic "Prohodul Domnului". Aceasta zi este singura din an în care nu se celebrează Sfânta Liturghie. E o zi de jale şi întristare, pentru că în acea vineri Isus a fost răstignit pe cruce. Corul cântă fragmente din Evanghelie, care dramatizează evenimentele din ziua respectivă.
Apoi Crucea din altar este ridicată şi acoperită cu o pânză violetă pe care preotul o desface cântând: "Iată semnul Crucii prin care a fost mântuită lumea!". La finalul ceremoniei, de-a lungul căreia nu se dă nici o binecuvântare, Crucea