În ajun de Paşte, edilii s-au apucat de demolări. Dar orice minune durează trei zile, fără un plan de bătaie pe termen lung. Pretorii au dezlegare doar la alei şi gărduleţe
Primăria Capitalei a reluat ieri şirul demolărilor cu o terasă neautorizată din apropierea intersecţiei bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Tighina. Motivul invocat de vicepretorul sectorului Centru, Petru Budurin, a fost că peretele frontal al localului fusese ridicat fără a se ţine cont de proiectul aprobat de administraţia locală, care prevede o construcţie uşor demontabilă.
Avântul vicepretorului a fost înăbuşit însă de bucătărese şi juriştii tocmiţi de proprietarul terasei, care au blocat ore-n şir accesul muncitorilor edilitari. „Administratorii firmei au fost atenţionaţi în urmă cu două săptămâni. Pentru că nu s-au conformat, primarul a dat dispoziţie de demolare în trei zile. Ei au contestat-o în judecată, iar Primăria a emis o nouă dispoziţie de demolare pe care încercăm s-o punem în aplicare“, a precizat Budurin.
Conform Inspectoratului de Stat în Construcţii, terasa a fost amenajată ilegal. „În locul construcţiilor provizorii a fost ridicat un perete din cărămidă pentru terasa de vară de la SC CoopAlimentara. Pe data de 18 aprilie am emis prescripţia de aducere a construcţiei la standardele din proiect. Au avut la dispoziţie 15 zile“, a menţionat şi inspectorul Andrian Furdui.
Petru Budurin spune că în sectorul Centru există 22 de construcţii luate la evidenţă pentru demolare, numai că funcţionarul nu ştie unde şi când e următoare destinaţie „pentru că vine Paştele“.
ORAŞUL ANEXELOR COLORATE
Cazul de ieri e departe de-a fi unul izolat. Anexele ilegale pot fi întâlnite la tot pasul prin Chişinău. La o simplă plimbare printre blocuri vezi construcţii amenajate din balcoane, magazine extinse din blocuri, scări reconfigurate şi căi de acces separate, fă